Merhaba Ziyaretçi; Bugün
Haberler / Çömlek Yapamayan Vazonuzu Eleştiriyor

Çömlek yapamayan vazonuzu eleştiriyor..

Türkmen Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir, Din Kültürü dersi müfredatını şu an için yeterli bulduğunu söyledi. "Cumhuriyet tarihinde bu bir ilk" diyen Özdemir, "Çamurdan çömlek bile yapamayanlar, sizin vazonuzu beğenmiyor" diye konuştu.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla önceki gün gerçekleşen "Din Kültürü Dersi Müfredat Bilgilendirme Toplantısı"na katılan Türkmen Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Özdemir Özdemir, taslak kitabın içeriğini şu an için yeterli olduğunu söyledi.
Türkiye'de ilkleri başarmanın çok zor olduğunu belirten Özdemir, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa Aleviler muhatap alındı. İnanan ve inanmayan herkesin görüşleri alındı. Hükümet yetkilileri için büyük bir başarı" dedi. Özdemir, müfredat taslağın Alevi bilim insanları tarafından hazırlandığına dikkat çekerek, "Hacı Bektaş-ı Veli'den, Hoca Ahmed Yesevi'den, Pir Sultan'dan, 12 imamdan bahsediliyor. Alevi vatandaşların bilgileri taslağa yansıtılmış" diyerek yeni müfredata hiçbir Alevinin müdahale etmeyeceğini düşündüğünü dile getirdi.

AMAÇLARI SÜRECİ BALTALAMAK

Özdemir, müfredat taslağı eleştiren ya da karşı çıkanların başlangıçtan beri "Alevi açılımı" sürecini baltalamaya çalıştıklarını kaydetti. Toplantıya katılanlardan birkaçı dışında katılımcıların olumlu bir kanaati olduğunu kaydeden Özdemir, "Halkın da bir hafta içinde buna nasıl tepki göstereceği belli olur. Yüzde 90 olumlu bir hava var" dedi. Toplantıda içeriğe itiraz eden birkaç kişinin "eksik" olduğunu söyledikleri konuların, aslında müfredat taslağında yer aldığına dikkat çeken Özdemir, şöyle konuştu: "Taslakta cemevlerinden bahsedilmiyor dediler, bahsediliyor. 12 imamdan bahsedilmiyor dediler, bahsediliyor. Hacı Bektaş-ı Veli'den bahsedilmiyor dediler, bahsediliyor. Siz bir vazo ortaya koyuyorsunuz, çamurdan çömlek bile yapamayan kişiler sizin vazonuzu beğenmiyor."

Muhalefet liderlerine de seslenen Özdemir, "Bunu AK Parti hükümeti yaptı. Gelecek hükümetlerin de bu konuda daha çok adım atmasını istiyoruz" dedi.

Cemevlerine yasal statü

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkan Yardımcısı Erol Erdoğan, cemevlerinin Alevileri temsil eden sivil toplum kuruluşlarıyla oturup konuşarak yasal bir statüye kavuşturulmasını istediklerini söyledi. Türkiye'nin bu anlamda birçok şeyi başardığını, bunu da başaracağını ifade eden Erdoğan, bugün okutulan din kültürü dersinin, dinler tarihi, mezhepler tarihi dersine dönüştürülmesini istediklerini dile getirdi. Erdoğan, hiçbir şekilde din dersi almak istemeyen bir kişinin de bundan muaf tutulması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin çözüm için yavaş adımlar attığını, sivil grupların bu konuda da oturup bir çözüm ortaya çıkarabileceklerini ifade etti.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Yeni din dersi müfredatını değerlendiren gazeteci-yazar Oral Çalışlar, "Devletin resmi olarak okullarda Alevilikle ilgili konuyarı ders kitaplarına koyması, Cumhuriyet tarihinde bir ilktir ve dolaylı da olsa Alevileri resmen tanımasıdır" dedi. Prof. Dr. Necdet Subaşı ise, müfredat taslağının içeriğinden çok, dersi anlatacak öğretmenlerden endişe duyulduğunu ifade etti. Subaşı, toplantının olumlu bir atmosferde geçtiğini kaydederek, öğretmenin Alevilik inancını doğru anlatamayacağından kaygı duyan kanaatleri de aldıklarını dile getirdi. Subaşı "seçmeli derse" ise aşama aşama gidileceğini belirtti.

Yeni ders kitabında neler var?

Alevi çalıştaylarını yürüten ve Alevi vatandaşların sorunlarıyla yakından ilgilenen Devlet Bakanı Faruk Çelik, yeni din dersi müfredatının önümüzdeki yıl yürürlüğe gireceğini söylemişti. Din dersinin zorunluluğunun ise devam edeceği belirtilmişti.

Yeni müfredatla şekillenen Din Dersi ve Ahlak Bilgisi kitabında şu konular yer alacak:

Muharrem orucu
Aşure ve Kerbela
Kurban tığlama duası
Nevruz
Cem ve cemevleri
Semah
12 hizmet
Dua ve gülbentler
Müsahiplik
4 kapı 40 makam
Özlü sözler ve Alevi ulularının değerlendirmeleri